MENU

Nordit - software development

blog-advantagesOfReactNative

React Native
prednosti

U današnjem tehnološkom dobu, kada su svi stalno u pokretu, mobilni uređaji i mobilne aplikacije savršen su alat za privlačenje novih korisnika i poboljšanje Vašeg poslovanja. Pravo je vrijeme za početak korištenja tržišta mobilnih uređaja. Samo trebate odabrati odgovarajuću tehnologiju za svoj razvoj i React Native je odličan izbor!

Nativne i cross-platform aplikacije dvije su široke frakcije aplikacija na tržištu. Kao što već znamo da nativne aplikacije mogu koristiti Javu ili Kotlin za android te Objective-C ili Swift za iOS. Omogućuju Vam da iskoristite sve funkcionalnosti platforme i svatko može reći da su mogućnosti izrade nativnih aplikacija beskrajne. I to se ne može reći samo za tehničke mogućnosti već i za dokumentaciju.

Ali postoji veliki ALI, koji je očit nedostatak nativnog razvoja. Ključni problem je što morate razvijati dvije aplikacije paralelno, jednu za iOS i jednu za android. To ne samo da dodaje ogromnu količinu dodatnog rada na kodiranju, nego uvodi i problem dvostrukih timova. S druge strane, cross-platform aplikacije se razvijaju sa zajedničkim kodom.

Jedan od pionira i najistaknutijih tehnologija za cross-platform razvoj je React Native. Neke od najvećih svjetskih tvrtki prepoznaju potencijal React Native za poslovanje. Koje su prednosti? Je li to pravo rješenje za Vas? Je li bolji od nativnog razvoja? Ovdje ćemo pokušati objasniti.

React Native je framework kreiran od Facebooka kako bi omogućio razvoj cross-platform aplikacija za mobilne uređaje, omogućavajući razvoj potpuno funkcionalnih aplikacija za obje platforme u kraćem vremenu i korištenjem samo jednog programskog jezika. To u osnovi znači da ne morate posebno izrađivati ​​iOS i android aplikaciju nego stim kodom razvijate prelijepe aplikacije za obje platforme, bez umanjivanja korisničkog iskustva i dizajna. S React Native-om je moguće razviti korisničko sučelje koje je zapravo nativno i ga stavlja iznad ostalih sličnih frameworka. UI je preslikan i povezan na nativne komponente, a logika Vaše aplikacije pokrenuta je Javasript-om. To daje Vašoj aplikaciji prirodniji izgled i osjećaj, a naravno i bolju izvedbu.

Prvo, upoznajmo gorki dio React Native-a

Neka poduzeća i programeri neprestano prigovaraju za React Native, a uglavnom potječu iz nativnog razvoja (potencijano problem konkurentnosti). Ali za nekoga poput nas, koji apsolutno obožava ovaj framework, treba vidjeti i do kojih prepreka može doći na razvojnom putu.

Ovo su glavni problemi koje kritičari imaju s React Native-om:

  • Nordit - software development
    Performanse

    Ovo je snažan argument, ali moramo naglasiti da je React Native bliži ponašanju nativnih aplikacija od bilo kojih njegovih trenutnih konkurenata. Kao što je već spomenuto, ideja o korištenju UI nativno povezanih komponenti inovativan je pristup pun obećanja. Ponekad ćete se morati riješiti nekih animacija, neki složeni izračuni mogu utjecati na probleme s performansama, ali zaista nismo dostigli točku koja bi zaista utjecala na korisničko iskustvo.

  • Nordit - software development
    Veličina aplikacije

    Aplikacije razvijene s React Native-om u većini su slučajeva veće od nativnih aplikacija, što je nesretna nuspojava. Je li to stvarno problem? Naravno da ne, prosječna brzina globalne veze za mobilnu mrežu u 2020. godini iznosi oko 17.7 Mbps, tako da nema problema s preuzimanjem aplikacije. Jeste li pogledali koliku memoriju danas imaju mobilni telefoni? To bi zaista utjecalo samo na korisnike sa starijim i lošijim uređajima.

  • Nordit - software development
    Ovisnost o Facebook-u

    Jedna od slabosti React Native-a proizlazi iz jedne od njegovih najvećih snaga. Ako jednog dana Facebook prestane podržavati React Native, framework bi potencijalno mogao zaostati za njegovim konkurentima. Međutim, ovo je malo vjerovatno, a i druge velike tvrtke i velika zajednica React Native-a rado bi se preuzeli odgovornost.

  • Nordit - software development
    Isti kod za obje platforme

    Moto “piši jednom, koristi svuda" nije potpuno istinit. U nekim slučajevima, programeri moraju konfigurirati aplikaciju za svaku platformu, ne mogu u potpunosti dijeliti kod. Iako je to istina, korištenje React Native i dalje skraćuje vrijeme razvoja. Zapravno ne postoji sto posto rješenje neovisno o specifičnostima platforme.

Nordit - software development - advantages of React Native

Zašto trebate koristiti React Native?

Lako je napraviti ružnu i sporu nativnu aplikaciju. Sve što trebate učiniti je raditi s neiskusnim dizajnerima i programerima. Srećom, kao što je već spomenuto, ne morate raditi kompromise u korisničkom sučelju dok razvijate React Native-om. Aplikacije razvijene s njime mogu imati sjajan izgled i osjećaj kao prava nativna aplikacija. Na kraju, sve uvijek ovisi o sposobnostima programera. Potreban Vam je pravi partner za suradnju i taj se dio nikad neće promijeniti.

A što je s rasprostranjenosti na tržištu? React Native je svuda, široko ga koriste najveće svjetski brandovi. Dakle, ako postoji toliko mnogo aplikacija razvijenih s tim fantastičnim frameworkom, zašto ga ne biste i vi koristiti? Spomenimo samo neke od njih: Instagram, Netflix, UberEats, Walmart, Bloomberg, Wix itd. Impresionirani?

Najveće prednosti React Native-a:

  • Nordit - software development
    Jedan tim, zajednički kod za obje platforme

    Koristeći React Native ne morate imati dva tima, po jedan za svaku platformu. Programer može uz znanje jednog programskog jezika stvoriti mobilnu aplikaciju koja radi na obje platforme.

  • Nordit - software development
    Perfomanse slične nativnima

    Pomoću React Native možete razviti UI - korisničko sučelje pomoću nativno povezanih funkcionalnosti. Njegove performanse su vrlo bliske nativnim aplikacijama. Uz to, JavaScript logika se izvodi na zasebnom procesu bez blokiranja korisničkog sučelja. Također, duže vrijeme složene animacije su bile jedna od najvećih bolnih točaka frameworka. Ali taj je problem uglavnom riješen uvođenjem biblioteke Animated. Sada možete kreirati vizualno privlačne i fluidne animacije.

  • Nordit - software development
    Jednostavna pretvorba web u mobilnu aplikaciju - i obrnuto

    Još jedna sjajna stvar je to što se ovaj framework temelji na React.js, tako da programeri mogu s lakoćom prenijeti svoj rad sa web aplikacije na mobilimu. U većini slučajeva lako možete dijeliti bazu koda i u suprotnom smjeru.

  • Nordit - software development
    Snažna open-source zajednica

    Čini se da React Native uživa u najboljem od oba svijeta, open-source projekt (javno dostupan kod) koji ima podršku velike tehnološke tvrtke poput Facebooka. React Native ima snažnu podršku i u ogromnoj zajednici programera pa ako se pojave problemi, vjerojatno biste negdje mogli pronaći rješenje ili možete brzo dobiti pomoć zajednice.

  • Nordit - software development
    Ažuriranja bez odobrenja Google ili Apple trgovine

    Ponekad je potrebno napraviti češća ažuriranja, recimo popravak male pravopisne pogreške. Ali svaki put kada napravite ažuriranje, morate pričekati da ga Google i/ili Apple trgovina odobre. S React Native-om Vaša ažuriranja mogu ga u potpunosti zaobići. Možete koristiti usluge kao što su CodePush i distribuirati ažuriranja u bilo koje vrijeme i malo ubrzati cijeli ciklus.

  • Nordit - software development
    Hot reloading

    Razvoj nativnih aplikacija i uklanjanje pogrešaka može biti duži i zamorni proces. Svaki puta kada napravite neku promjenu, morate ponovno "izraditi" Vašu aplikaciju. Pomoću React Native možete uštedjeti puno vremena svojom izvrsnom značajkom, "hot reload". Programerima omogućuje da odmah vide kako promjene koda utječu na aplikaciju dok se pokreće. Tko ne bi bio zadovoljan tom opcijom.

Zaključak - sačuvajte vrijeme, sačuvajte novac

Svi znaju da uštedom vremena u procesu razvoja možete uštedjeti puno novaca. Sa svime spomenutim u ovom članku možemo zaključiti da ako trebate razviti aplikaciju i za iOS i Android, React Native je najbolji alat. Može smanjiti postotak kodiranja za oko 95%, štedeći Vam vrijeme i novac. I ne samo to, React Native ima brojne biblioteke i komponente otvorenog koda koje Vam mogu pomoći u daljnjem ubrzavanju procesa razvoja.

Kako donijeti konačnu odluku? Zapravo se ne može puno toga dodati, jer se čini vrlo očitim. Ako ste velika tvrtka, razvijate složenu igru ​​ili si istovremeno možete priuštiti dva tima programera i dizajnera - idite nativno. Ako odaberete React Native, Vaše poslovanje će biti zadovoljno s time.

Potrebna Vam je mobilna aplikacija i još uvijek imate dvojbe je li React Native prava opcija za Vas? Slobodno nas kontaktirajte na info@nordit.co, možemo Vam pomoći da nađete najbolje rješenje na temelju Vašeg poslovanja i potreba ;)

Kontaktirajte nas

Kotaktirajte nas

Razgovarajmo o Vašoj ideji. Možda besplatno izradimo Vašu aplikaciju.

Imate li pitanja ili Vas zanima razgovor o Vašem projektu? Odvojiti ćemo vrijeme da saznamo o Vama, kako radite i što tražite. Kontaktirajte nas i mi ćemo Vam se uskoro javiti.